Yaz Tatilinde Akıl, Dikkat ve Neşe Bir Arada! 18 Haziran 2025, 21:29
Hep birlikte uzun ve yorucu bir eğitim-öğretim yılını geride bıraktık. Şimdi önümüzde bir yaz tatili var. Bu tatil, çocuklarımız için hem dinlenmek hem de gelişimlerine katkı sağlamak adına önemli bir fırsat sunuyor. Bugün sizlerle, özellikle 1 ile 4. sınıf aralığındaki öğrencilerimiz için yaz tatilini nasıl daha verimli geçirebileceğimizi konuşmak istiyorum
İlk olarak, çocuklarımızın düşünme becerilerini desteklemek için akıl ve zeka oyunları oldukça etkili. Haftalık olarak sudoku, eşleştirme ya da mantık oyunlarına zaman ayırmak bu süreçte çok kıymetli.
İkinci olarak, el egzersizleri ve yazı çalışmaları… Özellikle küçük yaş gruplarında kalem tutma, harf yazımı gibi temel beceriler düzenli tekrar edilmezse zamanla zayıflayabiliyor. Bu yüzden dikte, hikâye tamamlama gibi kısa günlük çalışmalar öneriyorum.
Üçüncü başlık ise müfredat tekrarları. Her hafta belirli günlerde Türkçe'de okuduğunu anlama, matematikte dört işlem ve problem çözme, hayat bilgisi ya da fen bilimlerinde günlük yaşamla bağlantılı bilgiler tekrar edilebilir.
Dördüncü olarak, dikkat ve mantık egzersizleri. Sebep-sonuç ilişkisi kurma, varsayım üretme gibi çalışmalarla çocuklarımızın mantık becerileri gelişir.
Beşinci olarak da görsel dikkat çalışmaları… Resimlerdeki farkları bulma, eksik tamamlamalar gibi etkinlikler çocukların dikkatini artırır.
Ayrıca zihinsel etkinlikler ve zihinden dört işlem pratikleri ile sayı bilgilerini güçlü tutmak da önemli.
Peki bu çalışmaları gün içine nasıl yerleştirebiliriz?
Sabah kitap okuma ve kısa yazı çalışmasıyla başlayabiliriz. Ardından öğleye doğru biraz matematik ve dikkat egzersizleri yapılabilir. Öğleden sonra ise akıl oyunları ve aileyle birlikte geçirilecek keyifli zamanlara yer vermek güzel olur.
Unutmayalım, bu süreçte önemli olan çocuğumuzu zorlamak değil, düzenli ve keyifli bir öğrenme ortamı sunmak. Günlük çalışma süresi 1. sınıf öğrencileri için 45 dakika ile 1 saat arasında, 4. sınıfa geçen öğrencilerde ise 1.5 saate kadar uzatılabilir. Ve ekran süresi mutlaka sınırlandırılmalı; toplamda bir saati geçmemeli.
Bu öneriler doğrultusunda, çocuklarımız tatilde hem eğlenip hem öğrenebilir. Yeni döneme daha hazır, daha özgüvenli bir şekilde başlayabilirler.
Tüm öğrencilerimize sağlıklı, verimli ve mutlu bir yaz tatili diliyorum. Teşekkür ederim.
ERBİN SOYGÜR - DEVRAN EĞİTİM KURUMLARI
DIĞER HABERLER
-
İstanbul Ticaret Odası Meclis Toplantısı’na katılım
14 Mayıs 2026, 17:31 -
5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Kapsamındaki İdari Para Cezalarında "Tekerrür" Hükmünün Anayasa Mahkemesi Tarafından İptali
14 Mayıs 2026, 12:43 -
Ailede Sosyalleşmeye Pratik Bir Çözüm ve Bu Süreçte Okulun Rolü
14 Mayıs 2026, 09:56 -
FİNAL PRESTİJ KURS AÇILIŞ TÖRENİNE KATILIM.
14 Mayıs 2026, 09:53 -
BAB-I ALİ TOPLANTISINA KATILIM
14 Mayıs 2026, 09:49 -
BURSA'DA OKUL ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
12 Mayıs 2026, 23:05 -
ÖZKURBİR Yönetimi Bursa’daki Eğitim Zirvesine Katıldı
12 Mayıs 2026, 22:39 -
Eğitim ve kendimiz olmak -4-
12 Mayıs 2026, 09:17 -
EKRANIN KARANLIK YÜZÜNE KARŞI AÇIK BİR ÇAĞRI!!!!
12 Mayıs 2026, 08:46 -
Tasavvufun eğitimdeki yeri
11 Mayıs 2026, 08:09

